Frågor & svar

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om att bygga ett Lyckebohus.

FÖRE BYGGNATION

Ja, det går bra att ta med en egen ritning, oavsett om den är egenritad på en servett eller en arkitektritad. Vi går sedan igenom era behov och önskemål för att tillsammans ta fram en planlösning som bäst passar er.

Under Standard & tillval och Leveransbeskrivning kan du läsa mer om vad som ingår i våra hus som standard.

Men generellt ingår följande:
– Isolerad platta på mark med vattenburen golvvärme
– Markarbeten för grund
– Grund- och mellanstruken fasadpanel
– Färdigställd insida
– Helkaklat badrum
– Klinker i WC, entré och tvättstuga
– Unikt och kundanpassat hus efter era önskemål
– Personlig byggledare som ansvarar för byggnationen
– Vi ansvarar för inlämnande av bygglov m.m.
– Färdigställandeförsäkring
– Kontrollbesiktning av oberoende besiktningsman
– Omsorgsfullt valda material och vitvaror av hög standard

Aktuell och gällande leveransbeskrivning framgår av entreprenadavtalet som upprättas mellan köpare och byggentreprenör och är bindande.

Vi visar gärna de husmodeller som vi byggt, efter överenskommelse med husägaren. Detta kan ordnas i slutet mot avtal.

Nej, vi kan dela upp entreprenaden, men det måste vara tydligt vem som gör och ansvarar för vad p.g.a. garantier osv.

Nej, vi har ingen katalog, men ett stort ritningsbibliotek på hus vi tagit fram och byggt.

Vi tecknar en färdigställandeförsäkring (lagkrav) som gäller specifikt för huset, läs mer på Gar-bo.se. Brand- och entreprenadförsäkringar har vi hos Dina Försäkringar som täcker alla våra byggplatser.

Ta kontakt med oss via mejl eller telefon så går vi vidare därifrån.

BYGGNATION

Du kan läsa om vår byggprocess under sidan Steg för steg. Om du har några mer frågor om processen är det bara att kontakta oss.

Efter bygglovet blivit beviljat och vi fått startbesked tar det ca 25 veckor tills huset står färdigt och ni kan flytta in. Detta är för att huset ska hinna torka ur ordentligt.

Med Lyckebohus får du alltid en personlig byggledare för byggnationen av ditt hus, och som ser till att allt löper på som det ska. Han sköter all samordning med underentreprenörer och det är honom du har löpande kontakt med under hela byggtiden.
Vi bär också allt juridiskt ansvar för entreprenaden, och det inkluderar alla arbeten som enligt avtal görs på huset.

Våra hus platsbyggs. Vi ser till att få huset tätt så fort som möjligt för att säkerställa att uttorkningen kan påbörjas.

Vi hjälper er att ansöka om bygglov och tar fram alla handlingar som krävs.

Som standard har våra hus en armerad stålslipad betongplatta med 300 mm cellplastisolering och vattenburen golvvärme. Vi utför den grund som markförhållandena kräver.

Vi tecknar en färdigställandeförsäkring (lagkrav) som gäller specifikt för huset, läs mer på Gar-bo.se. Brand- och entreprenadförsäkringar har vi hos Dina Försäkringar som täcker alla våra byggplatser.

I första hand är det vårt eget företag Blomkvist Bygg som bygger våra hus. Om vi har många projekt på gång samtidigt och inte hinner med, så har vi möjlighet att samarbeta med olika lokala byggfirmor för att påskynda byggnationen. Vi står fortfarande som totalentreprenör och är ansvariga oavsett vem som bygger.

Här kan du se några av våra lokala underentreprenörer vi samarbetar med »

Vi provtrycker inte generellt men det går att beställa till.

STANDARD & TILLVAL

Våra hus håller en hög standard med omsorgsfullt valda material.
Här kan du läsa mer om som ingår som standard i våra hus.

Våra hus håller en hög standard från början, men det finns många olika tillval du kan ändra, bl.a. takpannor, dörrar, golv, kaminer, vitvaror m.m. Detta gör ni tillsammans med oss eller ute hos våra underleverantörer  i lugn och ro innan byggnationen drar igång.

Som standard är husets panel grundmålad och mellanstruken. Behöver endast strykas en gång till på plats, senast inom 12 månader efter montering.

Vår standardgrund är gjuten betongplatta med vattenburen golvvärme, och som i kombination med en frånluftsvärmepump tillgodoser huset med värme.

Begreppet nyckelfärdigt hus kan skilja sig åt mellan olika hustillverkare, men generellt sett betyder termen att huset är byggt med totalentreprenad och är inflyttningsklart.

Med ett Lyckebohus innebär det att huset är helt färdigt invändigt och klart att flytta in i. Utvändigt återstår en sista strykning av fasaden samt att göra i ordning tomt, uppfart m.m. (samtliga kan fås som tillval).

Ja, det är möjligt att välja till solceller på ditt hus, och vi samarbetar med kunniga underentreprenörer för att säkerställa bästa lösning för din husmodell, husets placering m.m..

Som standard lämnas tomten oplanerad (i befintligt skick), men kan fås grov- eller finplanerad som tillval. Du kan även välja till att vi gör i ordning uppfarten och entrén.

Ni kommer att ha gott om tid på er att sitta ner och i lugn och ro gå igenom de olika valen och tillvalen för ert hus. Vanligtvis sker detta efter att bygglovet är inlämnat, men en del beslut tar ni först när ni kan komma in i huset och se väggarna på plats och ser hur stora rummen blir. Vissa tillval kan behöva göras tidigare i processen, men det underrättar vi om i god tid.

Som standard är ett Lyckebohus nyckelfärdigt invändigt och inflyttningsklart. Vi utför byggstädning så det är besiktningsbart, men slutstädning tillkommer (kan fås som tillval).

Utvändigt återstår en sista strykning av fasaden samt att göra i ordning tomt, uppfart m.m. (samtliga kan fås som tillval).

EFTER BYGGNATION

SLUTBESIKTNING
Innan tillträde till ditt hus sker en slutbesiktning och slutsamråd, där både vi och du som kund är med. Under slutbesiktningen undersöker en certifierad och opartisk besiktningsman att arbetet med huset är gjort på ett korrekt sätt och att du fått det som står i kontraktet.

Besiktningsmannen skriver besiktningsutlåtandet direkt efter slutförd besiktning och skickar besiktningsutlåtandet till dig inom några dagar per mejl eller post.

TVÅÅRSBESIKTNING
Inom två år efter slutbesiktning kan kunden beställa en tvåårsbesiktning. Under en tvåårsbesiktning tittar besiktningsmannen på vad som har hänt ifrån godkänd slutbesiktning fram till tvåårsdagens utgång (eller när tvåårsbesiktningen utförs) och om det uppstått några nya fel i huset.

Beräknad byggtid är 25 veckor (från startbesked), och om slutbesiktningen går bra utan större anmärkningar så utfärdar kommunen ett slutbesked och ni får nycklarna på plats och kan flytta in direkt.

Vid överlämnandet av nycklarna får ni också en pärm som innehåller dokumentation för ert hus. Bland annat:

– Samtliga ritningar som tagits fram till huset.

– Beskrivningar/ritningar för inredningar, värme, vatten, avlopp, el och ventilation.

– Energibalansberäkningar.

– Färdigställandeförsäkring.

– Instruktionsböcker.

– Telefonnummer till alla som varit inblandade i byggnationen.

Vid småhusentreprenad gäller 2 års garanti från godkänd slutbesiktning. För grund och konstruktionsansvar gäller en förlängd garantiperiod på totalt tio år efter godkänd slutbesiktning.

För t.ex. värmepump och vitvaror lämnar leverantören en garanti direkt till slutkund.